Zero waste a minimalismus jdou ruku v ruce. Vánoce jsou ale stále většinou lidí prožívány v opačném duchu. A přiznám se, že ani já jsem nebývala žádnou výjimkou. Hromady dárků, jídla a následně i odpadků.

Letos to chci pojmout jinak. Co se materiální stránky týče mám několik oblastí, na které jsem se zaměřila.

1) Dárky. Letos neřeším jen to, co chci komu dát, ale taky co chci dostat. Rozdávat se budou dárky ve skle a v doma vyrobených dárkových taškách. Skleněné obaly jsou všechny velice snadno použitelné znova a to samé platí u tašek (každý obdarovaný ji dostane s prosbou, aby ji nevyhazoval, ale může v ní dát dárek někomu dalšímu nebo příští rok nám). Navíc jsou až na pár kousků všechny vyrobené ručně, většina v naší kuchyni, ale taky pár háčkovaných hraček nebo svetr, dokonce letos budu vyrábět i krémy na ruce :). Pravda, mám na to čas, takže mám výhodu a ne každý je šílený tvořivec. Ale každý podle svých možností. Navíc jsem letos všechny potenciální dárce poprosila o konkrétní věci (kuchařky, vlnu, deskovky a pro syna použité/dřevěné/ručně vyrobené hračky), stejně jako jsem je poprosila o balení do tašek (třeba kupovaných), které budeme moct znova použít. Letos se snažím mít pod stromečkem jen pár dárků, zato takových, které nebudou do měsíce ležet v koutě, ale budou nám dlouhodobě dělat radost a hlavně budou od srdce. O to víc místa tam pak bude na společné trávení svátečních momentů.

 

2) Úklid. Ten letos neřeším tolik jako jindy. Ale zároveň ho řeším o dost víc. Není nutné mít dům bez jediného smítka (a kdo má děti, tak ví, že to stejně ani nejde). Navíc jsem v šestém měsíci těhotenství, takže některé výkony už jsou moc náročné. Ale špína tu být nemusí. Čistící prostředky nahrazuju těmi eko od Tierra Verde (třeba z jejich levandulového pracího gelu jsem vážně nadšená, vždycky se těším na tu vůni při vytahování prádla z pračky) nebo používám ocet, sodu, citronovou šťávu a pro trochu vůně esenciální oleje (i když tea tree spíš jako desinfekci, protože ten mi momentálně smrdí neskutečně). A abych spojila příjemné s užitečným, obas se tu někdo staví, ují mi cukroví a pomůže s úklidem. Syn se na sestřičku moc těší a pomáhá jak jen to jde (i když nemá ani tři roky) a kupodivu čím víc důvěry v něho vložím, tím lepší výsledek. Co ale letos řeším při úklidu víc než obvykle? Zbavuju se věcí, které jsou mi k ničemu. Některé dostanou druhou šanci a jiné prostě musí odejít. 

3) Jídlo. Jak často slýcháme, že ten a ten přes svátky přibral. Že jsme zase přecpaní. Co se zbytkem cukroví. Kdo bude dojídat salát (s tím jsem ale já osobně nikdy problém neměla). Proto jsem se letos rozhodnula pro jiný přístup. Ano, sice pořád peču dvanáct druhů cukroví, ale nejen pro sebe. Tak si totiž můžu nechat od každého druhu asi jen kolem dvaceti kousků a zbytek je pro ty příbuzné, kteří nemají čas nebo možnost si napéct vlastní (suroviny mám většinou z bezobaláče, lokální a levnější než ze supermarketu). Advent máme jako takový "detox". Vařím jednoduché věci a většinou bez masa. Párky, salám a šunka z našeho jídelníčku zmizely úplně (a asi už se na něho ani nevrátí). Během svátků si pak sice povolíme větší množství masa, ale v množství, které na 100% spotřebujeme. Úklid se nevyhne ani mrazáku, tam nějaké to maso zůstalo (a fakt se bojím jak dlouho tam je), ale není ho moc a naše kočky budou mít velice luxusní štědrovečerní večeři. Salát musím letos pojmout bezmléčně, ale i to se nějak zvládne, hlavně aby se zase nemusel míchat v lavoru nebo něčem podobně obrovském.

4) Výzdoba. Tak tady se přiznám bez mučení. Nějak mi tu ten minimalismus utíká :). A rozhodně se nenese v duchu zero waste. Dobře, rozhodně toho není extra moc, ale každá běžně používaná místnost má alespoň jednu až dvě ozdoby (zatím). Vánoční stromečky budou letos tři. Jeden velký a dva malinké. A všechno je to plast. Ano, žiju zero waste a mám umělé stromečky i ozdoby. Na moji obranu ale musím říct, že jsme prvně koupili jeden malý stromeček, protože jsme žili v malém bytě a měli v něm dvě kočky. A kdo má doma kočky, tak ví, že ty stromečky milují (na hraní). Takže proto ten plast, když to spadne z police na podlahu, pravděpodobně se to nezozbije (a když se ke kočkám přidají i děti, tak se riziko pádu zvyšuje). Velký stromeček jsme si s dalšími ozdobami pořídili do většího bytu a malý tak dostal syn do pokoje. No a letos bude malý v kuchyni a tak jsme pro syna do pokoje koupili takový úplně mrňavý, protože ten je ze všech těch stromečků úplně očarovaný.

Ufff. Nějak jsem se rozepsala. Hlavně chci Vánoce prožít v klidu, s rodinou a lidmi, které mám ráda. Připravit všechno s předstihem a pak už jen užívat společné chvilky.