Tenhle článek bude velmi otevřený, takže kdo s tím ma problem... ať nečte!

 

 

Menstruační pomůcky...na trhu jich najdete nepřeberné množství. Vložky, tampony, kalíšky, houby a já nevím co ještě. Sama jsem používala víc různých variant, některé mi vyhovovaly jiné vůbec.

1. Vložky, ty používá asi většina. Ale počítejte se mnou. Pokud máte menstruaci asi 12x do roka a v každém cyklu spotřebuje cca 17 vložek, pak se dostanete na nějakých 204 vložek za rok. Počítejme, že taková průměrná žena pak má menstruaci od 13 do 55 let. To je asi 8600 vložek za život. Pořádná hromada odpadu, že? A můžeme počítat dal. Pokud je průměrná cena jedné vložky asi 3 koruny, dostáváme se na částku 25 800 korun za život. To už není zrovna malo. Nehledě na to, že jsou často bělené a v některých případech i parfémované. Takže určitému riziku alergické reakce se úplně nevyhnete. Co se jim ale nedá upřít je pohodlnost, jsou snadno k dostání i v hodně levných variantách, když je potřeba, můžete si je od někoho půjčit a v případě prvních menstruací ideální.

+ Nízká pořizovací cena za kus.

+ Snadno dostupné v kdejakém obchodě.

+ Pro první menstruace nejjednodušší.

+ Bez rizika porušení panenské blány.

+ Snadno vyměnitelné prakticky kdekoli.

+ Lepí se přímo na prádlo, takže nikam neujedou.

- Dlouhodobě lezou do peněz.

- Velké množství odpadu.

- Bez noční návštěvy záchodu hrozí špinavé prostěradlo.

- Po sprše je téměř nemožné se utřít bez zašpinění ručníku.

- Nevhodné na některé sporty.

- Bývají bělené a někdy i parfémované.

- Hrozí riziko vzniku alergické reakce.

- Smrdí.

- Neprodyšné.

 

2. Tampony. Tady se co do množství a ceny pohybujeme v podobných číslech jako u vložek. Jen asi hmotnost celkového odpadu bude o něco menší. Na rozdíl od vložek ale nevyhovují více lidem a alergické reakce jsou častější. Navic krev a cucky z těla neodchází, ale hromadí se vevnitř, což není zrovna ideální. Ale v létě a u bazénu? Co může být lepšího. Ano, lehce omezené jsme, ale nijak zvlášť. Jen pro panny se 2x nehodí, teda ty malé jsou ok, ale ty větší už ne u všech.

+ Nízká pořizovací cena za kus.

+ Sprcha neznamená zakrvácený ručník.

+ Použitelné do bazénu.

+ Malé a snadno je tedy nenápadně vytáhnete z kabelky :).

+ Pohodlné.

+ Vhodné při sportu.

- Smrdí.

- Vysušují poševní sliznici.

- Bělené.

- Odpad.

- Zadržují krev a cucky v těle.

- Jejich používání s sebou nese různá zdravotní rizika.

- Riziko alergické reakce.

- Není vhodný pro všechny panny.

 

3. Kalíšek. Tady budu nepokrytě jásat. Našla jsem (v mém případě) dokonalého přítele při menstruaci. Nejlevnější pořídíte už kolem 300, ty nejdražší kolem 1000. Výběr je obrovský. Různé velikosti i barvy, spousta možností. Já za svůj zaplatila asi 400 plus pár korun za drobnosti kolem. Prvotní strach, že to bude hnusné se ukázal neopodstatněný. Nehrozí riziko alergické reakce. Je to jednorázová investice. A bez odpadu. A to pohodlí. Už se vám někdy stalo, že jte zapomněly, že máte menstruaci? Já jo. Ale i kalíšek má své nevýhody. Je opravdu těžké vybrat ten pravý. I když vám určitě někdo rád pomůže (stačí najít dobý eshop a napsat jim dotaz s údaji o věku, váze, výšce, počtu dětí, způsobu porodu a případně i obvodu boků). A mnohem víc než tampon je těžké najít vhodný pro panny (i když i takové se vyrábí). Nez si zvyknete na správné zavedení, tak to může být i trochu nepříjemné.

+ Jednorázová investice.

+ Pohodlí.

+ Hygienická nezávadnost.

+ Vhodné na sport i do bazénu.

+ Žádný smrad.

+ Nezapaříte se.

+ Po sprše nezakrvácíte ručník.

+ Bez rizika alergické reakce.

+ Žádný odpad.

+ O správně zavedeném kalíšku nebudete vědět.

+ Většina vydrží celou noc bez vyprazdňování.

- Ne na všech záchodech je umyvadlo.

- Není vhodný pro všechny panny.

- Najít ten pravý může být náročné.

- Při povolených svalech pánevního dna bude prosakovat.

- Levné čínské můžou být zdravotně závadné.

 

4. Látkové vložky (a intimky). Tady je pořizovací cena u každého jiná. Záleží na tom, kolik je kdo ochotný investovat a kolik látkových vložek a intimek potřebuje. Pokud si vezmu za příklad sebe, tak se dostanu na částku asi 1200 za 2 noční vložky, 5 slipových vložek a 9 intimek. Noční vložky a slipovky používám jako pojistku ke kalíšku, a slipovky s intimkami mimo menstruaci. Takže už žádný odpad v době menstruace. Ze začátku jsem se trochu bála praní, ale to je v pohodě. Mám malou ruční pračku, ale vložky a intimky obvykle peru s normálním prádlem (až na ty hodně špinavé). Mezi hlavní výhody beru pohodlí, pro panny taky žádný problém, riziko vzniku alergické reakce nulové (Pokud neperete v něčem děsivě odporném). Pokud se k nim člověk chová slušně, můžou vydržet několik let. Celkovou cenu je tu ale těžké odhadnout. Každá má jinou potřebu a životnost vložek ovlivňuje prací prostředek, tvrdost vody nebo i jestli jsou nebo nejsou sušené v sušičce. Pro šikovné je pak možné, aby si je ušily samy, cena tím určitě výrazně klesne.

+ Nezapaříte se.

+ Jsou krásně měkoučké a pohodlné (i když na ty fakt velké si budete chvilku zvykat).

+ Nesmrdí.

+ Bez odpadu.

+ Bez rizika alergické reakce.

+ Vhodné pro všechny.

+ Nebělené a neparfemované.

+ Bez rizika porušení panenské blány.

+ Možné vyrobit doma.

+ Hezky barevné :).

- Praní.

- Bez noční návštěvy záchodu nevydrží.

- Nevhodné na některé sporty.

 5. Menstruační houba. Tu jsem neměla tu čest vyzkoušet. A ani to zatím nemám v plánu (kalíšek mi bohatě stačí). Její výhody a nevýhody tedy nemůžu popsat podle vlastní zkušenosti. Ale třeba tady jsou krásně popsané nejzákladnější informace. Pořizovací cena se může pohybovat kolem 80 korun za kus, což je snesitelné. A odpad žádný.

+ Bez odpadu.

+ Nízká pořizovací cena a opakované použití.

+ Pohodlí.

+ Vhodné na sport i do bazénu.

+ Vhodné i pro sex během menstruace (pokud se nutně potřebujete vyhnout riziku špinavého okolí).

+ Bez rizika alergické reakce.

+ Přírodní původ.

+ Nesmrdí.

+ Bez rizika zapaření.

- Není vhodné pro všechny panny.

- Čištění.

 6. Volná menstruace. Ta už je jen pro pokročilé, drsné a hlavně (zatím) jen pro pár vyvolených. Jde o metodu, kdy žena "vypouští" menstruační krev jen tehdy, když sama chce (nebo už musí). Funguje to vlastně podobně, jako když se jdete vyčůrat. Jen s tím rozdílem, že moč pravděpodobně udržíte dýl. Finanční náklady nulové a stejně tak odpad, jen se to naučit. Bohužel je to pro většinu opravdu těžké.

+ Zadarmo.

+ Bez odpadu.

+ Bez rizika zdravotních problémů.

+ Prostě ve všech ohledech perfektní.

- Techniku je nutné opravdu dokonale ovládnout a i tak se může stát "nehoda".

 

Nevyjmenovala jsem všechno (vynechala jsem třeba menstruační kalhotky), ale základ určitě. Je na každé ženě, aby si vybrala to svoje. Chápu, že každá žena nezvládne všechno a každé vyhovuje něco jiného. A taky je mi jasné, že výhody i nevýhody nejsou na 100% kompletní a jsou psané z mého pohledu (a zkušenosti).

A ať si nemyslíte, že si vymýšlím: tady jsem našla par zajímavých informací a zbytek mám z vlastní zkušenosti nebo odsud.