Začínám být bezradná,

mám koupelnu plnou různých lahviček a srandiček. Potřebuju je? Asi ne. Ale mám je fakt ráda. Miluju jak voní a jak voní koupelna, když z ní odcházím. Ale nemůžu (a hlavně nechci) žít bez odpadu jen napůl. Kdybych měla udělat nějaký soupis svých věcí v koupelně, tak bude vypadat asi takhle.

Sprcha:

Před redukcí: sprchový gel, intimní mycí gel, šampon, kondicionér, maska na vlasy, holítko.

Po redukci: mýdlo, šampon, holítko.

Zrcadlová skříňka:

Před redukcí: krémy denní a noční, pleťové mléko, pleťová voda, tělové mléko, mýdlo, krém na ruce, balzám na rty, olej na vlasy, parfém, deodorant, maska na obličej, odličovač očí, řasenka, linka, 6 rtěnek, 7 laků na nehty, odlakovač, vatové tamponky, lak na vlasy.

Po redukci: univerzální krém, mýdlo, balzám na rty, parfém, deodorant, odličovač očí, řasenka, linka, 2 rtěnky, 2 laky na nehty, odlakovač, lak na vlasy, látkové tamponky.

No...čeká mě pořádná redukce. To bude rozdávání. A aby se neřeklo, tak to bude nejen redukce co do množství přípravků, ale taky co do množství obalů. Obaly tak zůstanou jenom z hlavic na holítko, parfému, řasenky, linky, rtěnek, laků na nehty, odlakovače a laku na vlasy. A protože to jsou věci, které vyhazuju jen minimálně, je odpad redukován na minimum. Jak jsem psala dřív, jednorázové hygienické menstruační potřeby mi do domu nesmí. Pastu se chystám kupovat bez obalu a kartáček taky.

Ne každé z nás je příjemný koupelnový minimalismus. Některé se rády hýčkají různými přípravky. Já to milovala taky, i když jsem ráda sahala po "přírodní" kosmetice (podle všeho byla taky pořádný humus). Ale jednoho dne jsem si řekla, že všechny ty moje zdravotní problémy musí být něčím způsobené, takže bude ideální prostě minimalizovat chemii u sebe doma. Uvidíme jak to dopadne.

Tak mi držte palce, protože tohohle kroku jsem se přece jenom maličko obávala :).